Dominique Samyn

ROTS Art Gallery

Dominique Samyn stelt tentoon bij ROTS Art Gallery

Over de kunstenaar

Biografie

In 1989 verhuist Dominique van België naar Washington DC, USA, waar ze schilderkunst studeert aan het “Corcoran College of Design and Fine Arts” en tentoonstelt in Virginia, Washington en Maryland. 

Van 1998 tot 2001 woont en werkt ze in Lima, Peru.  Vandaar uit wordt haar werk beïnvloed door reizen in Zuid en Centraal -Amerika.  Terug in de Verenigde Staten schildert en geeft ze les in de Torpedo Factory (kunstkolonie) in Alexandria, Virginia.

Eind 2005 neemt ze een nieuwe uitdaging aan en verhuist naar Santa Fe, New Mexico, een kunst mekka in de Verenigde Staten.  Daar woont ze in dit woestijnachtig hoogte gebied “off the grid” (buiten het elektriciteit en watervoorziening net) op een paardenranch.  Ze houdt van het landelijk leven en haar werk is beïnvloed door het prachtige landschap en haar paarden.  De synergie van zoveel kunstenaars in Santa Fe brengt ook experimenten met een nieuw materiaal in haar werk: bijenwas (warm en koud) gemengd met olieverf is nu haar veel gebruikte schildermedia. 

Gedurende de New Mexico periode stelt ze ten toon in Santa Fe, Taos, Albuquerque, Madrid, New Mexico, Dallas-Texas, Phoenix-Arizona en Denver, Fort Collins en Breckenridge, Colorado.   

In 2022 komt Dominique definitief terug naar België.  Nu werkt ze in haar atelier met zicht op het Heuvelland.

Daar ze nogal wat van de wereld heeft gezien vindt ze dat er een gemeenschappelijke draad weeft door de verschillende culturen.  We hebben allen dezelfde noden: water, gezonde lucht, moeder aarde, gemeenschap, veiligheid, vriendschap en liefde.  Elke cultuur heeft symbolen die deze noden vertegenwoordigen.  Dominique gebruikt de symboliek van verschillende culturen als basis voor haar abstracte schilderijen. 

Dominique heeft verscheidene laureaten en prijzen gewonnen.  Haar schilderijen zijn in verzamelingen over de hele wereld.