André Navez

ROTS Art Gallery

André Navez stelt tentoon bij ROTS Art Gallery

Over de kunstenaar

Biografie

Harmonie, sereniteit en gevoeligheid zijn sleutelwoorden in het werk van André Navez. De minimalistische soberheid in de opbouw van zijn doeken getuigt van zijn uitzonderlijke beheersing van de compositie.

Vlak en lijn, licht en schaduw, glad en ruw, alles is complementair in de harmonie in dit plastisch spel. In zijn speurtocht naar de essentie trekt hij door geoxideerde landschappen van de materie op zoek naar sereniteit en innerlijke stilte.

Het subtiele kleurgebruik, de delicate rijkdom aan nuances in tint en materie versterken de drang tot contemplatie. Uit de abstractie distilleert André Navez een weldadige rust, een universum van stilte.

André leeft op het ritme van zijn doeken. In zijn atelier, zijn labo is hij de alchemist die kleurvelden bezaait met minuscule stofdeeltjes en zachte dégradés langs de breuklijnen van zijn doek creëert. In de diepe uitsnijdingen laat hij kolkende stromen ontstaan door het water dat als een wonderbaarlijke ontwikkelaar inwerkt op de materie. Hij vangt het licht in de fluwelige materie van zijn doeken zoals hij de blik vangt van de kijker, hem vasthoudt en dwingt het schilderij af te tasten met het oog, als een zachte streling van het bindweefsel in de oneindige vibratie van de materie.

----------------

Parmi les fonctions de l’art, celles de la trace, du signe, de l’arrêt, sont de tous les temps. André Navez s’y attache. Il sème les matières dont il observe les créations. Il les encourage, les stimule par la lumière, le geste ou le contraste. Il y a bien là une scénographie de l’écart, de la distance du regard comme de l’émotion. On se prend à regarder plus loin, plus avant, plus profond comme si l’œuvre refusait de se dévoiler, de nous livrer son histoire. Et cette résistance nous dynamise, nous pousse à heurter davantage encore la matière, support du sens.